Actualitat

2005 Turó d’en Mota, el cim del cava segons The Wine Advocate

“La propera collita del que considero el cim del Cava serà Turó d’en Mota 2005, una varietat, un indret, una collita i una anyada de xarel·lo plantat el 1940 sobre sòls rics en nòduls calcaris (14% pedra calcària activa) i collit el 2005; es tracta d’una anyada potent i amb molta concentració, una maduresa perfecta i bona acidesa.

Tot això és possible amb uns rendiments de 31 hectolitres per hectàrea en un any que va ser més càlid i sec que la mitjana històrica. Un cop finalitzada la criança, aquest vi es desgorja després de 121 mesos a l’ampolla (a l’etiquetat s’especifica la data de desgorjat i vaig tastar de les primeres ampolles desgorjades d’aquesta collita), té un pH molt baix de 2.96 i gran acidesa, 7.4 grams d’àcid tartàric i tan sols un gram de sucre residual, atès que no s’afegeix cap sucre a aquest vi ni a cap dels que elabora Recaredo; tots els seus vins escumosos són Brut Nature.

Aquestes dades són remarcables en un any sec i un estiu càlid, que habitualment dóna com a resultat vins madurs. Al menys aquí no ens trobem amb un vi madur, sinó amb un vi compacte i potent, encara que l’estil de Turo d’en Mota és sempre auster i una mica tancat, seriós. Es tracta d’un vi molt mineral, més relacionat amb el sòl que amb les mares de la criança. En boca es mostra superb, profund i mineral; tot i la llarga criança, és encara molt viu i, m’atreviria a dir, que jove… necessita encara més temps de criança en botella?
L’extensió de 0.97 ha va produir 3.984 ampolles el 2005. Han guardat la collita 2004 per treure’l més endavant, perquè consideren que és una anyada que es beneficiarà de romandre en criança per més temps, en la línia del que va passar amb la collita 2001. Ja estic desitjant tastar-lo…”

 

Luis Gutiérrez · The Wine Advocate (n. 227, 28th Oct 2016)