Actualitat

2005 Turó d’en Mota, el cim del cava segons The Wine Advocate

“La propera anyada que del que considero el cim del Cava és Turó d’en Mota 2005, una varietat, un indret, una anyada i xarel·lo plantat el 1940 sobre sòls rics en nòduls calcaris (14% pedra calcària activa) i veremat el 2005; es tracta d’una anyada potent i amb concentració, una maduració perfecta i bona acidesa.

Tot això és possible amb uns rendiments de 31 hectolitres per hectàrea en un any que va ser més càlid i sec que la mitjana històrica. Un cop finalitzada la criança, aquest vi es desgorja després de 121 mesos de criança en botella (l’etiquetat especifica la data de desgorjat i jo vaig degustar de les primeres ampolles desgorjades d’aquesta anyada), té un pH molt baix de 2.96 y gran acidesa, 7.4 grams d’àcid tartàric i tan sols un gram de sucre residual, ja que no s’hi afegeix sucre a aquest vi ni a cap dels que elabora Recaredo; tots els seus vins són escumosos Brut Nature.

Aquestes dades són remarcables per a un any sec i un estiu càlid, que habitualment dóna coma resultat vins madurs. Al menys aquí no ens trobem davant d’un via madur, sinó davant d’un vi compacte i potent, tot i que l’estil de Turo d’en Mota és sempre asuter i una mica tancat. Es tracta d’un vi molt mineral, més relacionat amb el sòl que amb les mares de la criança. En boca es mostra excel·lent, profund i mineral; tot i la llarga criança, encara és molt viu i fins i tot m’atreviria a dir que jove… Necessita potser més temps en ampolla?

L’extensió de 0.97 ha va produir 3.984 ampolles en 2005. Han guardat l’anyada 2004 per a posar-la a disposició més endavant, perquè consideren que és una anyada que es beneficiarà de romandrà en criança durant més temps, en la línia del que va passar amb 2001… Ja estic desitjant tastar-lo…”.

Luis Gutiérrez · The Wine Advocate (n. 227, 28 Oct 2016)