Actualitat

Turó d’en Mota 1999, ‘vi de llegenda’ segons Decanter

Stephen Brook

El cava mai ha tingut una gran reputació, potser perquè la majoria dels consumidors esperen un vi de qualitat mitjana degut al seu modest preu. Al llarg dels anys, alguns productors destacats han intentat dur a terme caves amb criances llargues i serioses, però fou Turó d’en Mota qui, l’any 1999, va trencar esquemes amb el seu llançament l’octubre de 2008.

Wine Legend: Recaredo, Turó d’en Mota 1999

El cava mai ha tingut una gran reputació, potser perquè la majoria dels consumidors esperen que sigui un vi de qualitat més aviat mitjana a causa del seu modest preu. Al llarg dels anys, alguns productors destacats han intentat dur a terme caves amb criances llargues i serioses, però va ser Turó d’en Mota el que, l’any 1999, va trencar els esquemes amb el seu llançament l’octubre de 2008.

Va ser el primer cava de vinya única, treballada a molt baix rendiment, que va prendre el seu nom d’un turó anomenat “Mota”, essent “turó” la paraula catalana de hill. La seva qualitat va ser ràpidament reconeguda i alguns defensen que és el millor cava de la regió.

Recaredo va ser fundat l’any 1924 de la mà de Josep Mata Capellades i està especialitzat en caves Brut Nature d’anyada. Les seves 65 hectàrees de vinyes estan situades a 40 quilòmetres de Barcelona, al Coster del Riu Bitlles, una zona que experimenta hiverns suaus i estius càlids i secs.

Les brises provinents de la costa també ajuden a moderar les temperatures. La precipitació mitjana actual és de 530 mm, la majoria dels quals es recullen durant la tardor. Més de la meitat de les vinyes de Recaredo són de la varietat xarel·lo. També produeixen alguns vins tranquils per separat i sota l’etiqueta de Celler Credo, a fi de mantenir la individualitat dels caves Recaredo.

Avui en dia, l’empresa està dirigida per Ton Mata, tercera generació de la família i un dels responsables de les innovacions dels darrers anys.

L’anyada

1999 va ser un any marginalment més fresc i sec que la mitjana, amb unes precipitacions anuals de tant sols 393 mm. La verema es realitzar l’11 de setembre.

El territori

Aquesta vinya única de poc més d’una hectàrea va ser plantada l’any 1940 sobre sòls calcaris prop del poble de Sant Sadurní d’Anoia. Són vinyes d’arbust, formen un pal. Des de 2011, la vinya, així com totes les de Recaredo, ha estat llaurada per cavalls per tal de reduir la compactació. Totes es varen convertir a l’agricultura biodinàmica l’any 2006, però l’anyada de 1999 va ser elaborada a partir d’una vinya cultivada de forma ecològica. A totes les vinyes de Recaredo, la verema es manual.

El vi

Aquest vi escumós ha passat, aproximadament, 10 anys en contacte amb les mares  – algunes collites anteriors han arribat a estar 130 mesos amb els llevats dins de l’ampolla – i ha estat tapada amb tap de suro natural. Les ampolles són remogudes a mà. Inusualment, són desgorjades a mà, sempre sense congelar el coll de l’ampolla.

La reacció

La prestigiosa guia espanyola de vins editada per José Peñín va donar una benvinguda prudent al debut d’aquesta anyada amb una puntuació de 90 punts, però les collites més recents (produïdes de forma biodinàmica i elaborades amb un estil menys oxidatiu), han marcat molt més; el mateix Peñín valora aquest vi com un dels dos millors caves mai elaborats.

Una altra guia espanyola de vins, la Guia Proensa, va valorar el debut d’aquesta anyada de forma més positiva: “Una nova dimensió en el món del cava. Mostra complexitat i elegància amb matisos minerals pronunciats. Harmònic i vigorós”.

L’any 2008, Joan Roca del Celler de Can Roca (tres estrelles Michelin; escollit World Best Restaurant 2013 i 2015 per The Restaurant Magazine) de Girona, va afirmar: “És el primer cava grand-cru de la història. És com un gran vi blanc, però amb bombolles. Tot i la llarga criança de més de 100 mesos, conserva la vivacitat, intensitat i frescor d’un gran cava”.

Margaret Rand va escriure l’any 2016 a The World of Fine Wine: “Ton Mata tenia 28 anys quan es va elaborar aquest vi i 38 quan va sortir a la venta. Una llarga espera”. Afegia: “Té un sabor calcari i fi, amb fonoll i aranja al nas i mel al paladar. És esvelt, estructurat i precís; consistent, concentrat i molt llarg”.